Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Μια ανάσα του ανθρώπου μια μέρα στην ζωή ενός κυττάρου

Ποια είναι η ηλικία των κυττάρων μας σε σχέση με τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής; Ερευνητές βρήκαν ότι παράγονται περίπου 386 γενιές κυττάρων κάθε χρόνο. Περίπου μια την ημέρα. Αν μια γενιά αντιστοιχεί σε 20 ανθρώπινα χρόνια τότε η διάρκεια ζωής ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου είναι 6 μέρες δηλαδή κάπου 120 χρόνια. Και η διάρκεια ζωής ενός ωαρίου της μήτρας κάπου 28 μέρες συνιστά ένα υπεραιωνόβιο ον για τα ανθρώπινα μέτρα που ζει κάπου 560 χρόνια. Συγκριτικά ένα σπερματοζωάριο ζει 1-2 ημέρες δηλαδή μόλις 20-40 χρόνια. Βλέπουμε λοιπόν ποιο φύλο έχει το πάνω χέρι από πλευράς ηλικίας στον ανθρώπινο οργανισμό (sic):) γι’ αυτό μη ζητάτε ισότητα άντρες (sic) η φύση άλλα έχει αποφασίσει..
Πως αντιστοιχούν οι ζωές των κυττάρων και των μορίων μέσα μας στην ανθρώπινη εμπειρία; Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τα κύτταρα του αίματος ο καθημερινός τους κύκλος είναι να ξεκινήσουν απ’ την καρδιά να φτάσουν στα πέρατα του σώματος και να επιστρέψουν σε αυτήν. Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η νύχτα τους. Μια ανάσα του ανθρώπου μια μέρα ενός κυττάρου μια μέρα που γυρίζει γύρω από τον ήλιο του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά. Και τα μόρια των κυττάρων; Αυτά διαλύονται τελείως όταν γίνεται η κάθαρση του αίματος άρα μια ανάσα του ανθρώπου μια μέρα ενός κυττάρου μια ολόκληρη ζωή για ένα μόριο.
Συνεχίζοντας με τις αναλογίες και τις συγκρίσεις τους ας δούμε τι άλλους κύκλους και χρόνους έχει το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει ο κύκλος της ημέρας, που αντιστοιχεί σε ένα κύκλο πρόσληψης τροφής, χώνεψης, ξεκούρασης και πάλι απ’ την αρχή. Μετά η αναπνοή (κύκλος χώνεψης του αέρα θα λέγαμε) έχει το δικό της κύκλο που κάνει κάπου 3 δευτερόλεπτα κι έχουμε κάπου 28.000 ανάσες μες τη μέρα (86.400 δευτερόλεπτα) και τέλος το ανοιγοκλείσιμο του ματιού (ο κύκλος αντίληψης του φωτός) κάπου 1/100 του δευτερολέπτου που χρειάζεται να αντιληφθούμε μια κίνηση. Ενώ για να "αναγνωρίσουμε" μια εικόνα θέλουμε 1/10 του δευτερολέπτου. Κύκλοι μέσα στους κύκλους μας δείχνουν ότι ο χρόνος είναι σχετικό ζήτημα κι η αντίληψη ροής του σχετική με το μεγαλύτερο κύκλο στον οποίο ανήκει.
Διασκευή απο το βιβλίο Η Θεωρία των Ουρανιων Επιδράσεων του Ροντνευ Κολλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...