Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η φιλοσοφία και ο δικός μας Χριστός

Ο Χριστός και ο Ζωδιακός - Μοναστήρι της Ρίλα
Η φιλοσοφία που δημιουργούμε απεικονίζει το ατομικό έρεβος της ψυχής μας. Δεν υπάρχει αντικειμενική μελέτη. Όσο ο εσωτερικός φιλόσοφος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν καταλαβαίνει ότι προβάλλει τη δική του ανάγκη πάνω στα κείμενα, επιλέγοντας να αφήσει αυτά και να τονίσει τα αλλά βρίσκεται έρμαιο της πλάνης. Ακόμα κι οι Συμπαντικοί νομοί είναι υποκειμενικοί. Υπάρχουν γιατί κάποια Όντα θέλησαν να υπάρχουν. Όσο δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη της πραγματικότητας που δημιουργούμε και την προβάλλουμε σε κάτι έξω από μας, Θεό, Αγγέλους, Δασκάλους, κλπ., τόσο η Πλάνη θα κυριαρχεί. Ειλικρινής συζήτηση μπορεί να γίνει με κάποιον που αποδέχεται ακριβώς αυτό. Ναι, εγώ δημιουργώ την πραγματικότητα μου (η κάποιες Αρχές που εγώ πάλι επιτρέπω να δρουν μέσα μου) εγώ και τις ιδέες μου και τις υπερασπίζομαι γιατί πιστεύω σε αυτές, όχι γιατί κάποια εξωτερική αρχή της δίδαξε που τη χρησιμοποιώ ως δικαιολογία. Ειλικρινής συζήτηση με μαθητές που δε συνειδητοποιούν τις ίδιες τους τις προβολές και την ψυχολογική αφετηρία που τους οδηγεί να επιλέγουν συγκεκριμένη νοηματοδοσία δεν μπορεί να γίνει.

Πουθενά δε βλέπουμε περισσότερο αυτό για τις προβολές από τη μορφή του Χριστού. Ίσως δεν υπάρχει περισσότερο παραποιημένη και διαστρεβλωμένη εικόνα δάσκαλου στη Δύση από εκείνον. Για τους εθνικούς ήταν Έλληνας, για τους Γνωστικούς δεν ήταν ένας αλλά δυο οντότητες, για τους Θεόσοφους δυο δάσκαλοι που η ιστορία συνένωσε σε έναν, για τους Νεοεποχίτες μια κοσμική οντότητα που επιβλέπει τον πλανήτη, για τους άθεους ένα παραμυθάκι που είχε μεγάλη αναγνωσιμότητα όταν το κυκλοφόρησε πρώτος ο ευαγγελιστής Μάρκος. Καθένας προβάλλει πάνω σε αυτή τη μορφή σύμβολο ότι κουβαλάει μες την ψυχή του η ότι απαιτεί το εγρηγορός που υπηρετεί το νοητικό του. Το θέμα της ιστορικότητας έχει γίνει τόσο σαλάτα αλλά ακόμη κι η διδασκαλία έχει παραποιηθεί. Ο μαθητής που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη για τον Κύριο. Μπορεί όμως να αναρωτηθεί ποια είναι η Δική του άποψη για Εκείνον. Τι σημαίνει για τον ίδιο ο Χριστός. Είναι κάτι άλλωστε που το είχε ζητήσει κι ο ίδιος. Αντί λοιπόν να είμαστε οπαδοί ιδεών και να κάνουμε follow ας αναρωτηθούμε αυτή την ιδιαίτερη μέρα σήμερα τι θέση και στάση έχει ο καθένας από μας απέναντι σ Εκείνον. Κι ας το δεχτούμε με ειλικρίνεια πρωτίστως απέναντι στον Εαυτό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...