Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ίσως στη ζωή να είσαι τυχερός, να δεις τον πειρασμό μπροστά σου

Ίσως στη ζωή να είσαι και τυχερός. Ίσως ο πειρασμός και ότι αυτό φέρνει μαζί του, το χρήμα, την κληρονομιά, τον θυμό, την περηφάνια, τη σοφιστεία να συνοψισθεί σε ένα πρόσωπο που θα έχεις στη ζωή σου. Και που συνεχώς θα σου θυμίζει την κακή σου την πλευρά και θα την ερεθίζει. Που συνεχώς θα σου θυμίζει τι πρέπει να αποφεύγεις, τι πρέπει να αρνηθείς, σε τι να πεις όχι. Ίσως έτσι είσαι τυχερός, γιατί θα δεις κατάφατσα το πρόβλημα και ότι αυτό δημιουργεί στον εαυτό σου. Θα δεις τις άκρες του εαυτού σου που χειρίζεται, τον τρόπο που σε φέρνει βόλτα, τις συνάφειες που του επιτρέπουν να μπει στο μυαλό σου. Τις αντιδράσεις σου, άλλοτε υποχωρητικές, άλλοτε αμήχανες, άλλοτε βίαιες. Και θα αναγκαστείς να το αντιμετωπίσεις. Ενίοτε κόβοντας το και με το μαχαίρι.

Απ' την άλλη ίσως θα πρέπει τελικά να ευγνωμονείς κι αυτό το πρόσωπο. Ίσως είναι συνεργάτης της ψυχής σου. Γιατί δέχτηκε να παίξει αυτό το διαβλητό ρόλο. Γιατί δέχτηκε να συνοψίσει όλα τα παραδείγματα προς αποφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...