Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Η καλύτερη προετοιμασία για την πνευματική πρόοδο

Η καλύτερη προετοιμασία για την πνευματική πρόοδο

"Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η καλύτερη προετοιμασία για τη μελέτη της μεθόδου σου; Είναι π χ. χρήσιμο να μελετήσει κανείς την απόκρυφη ή μυστική φιλολογία;"

"Ναι" είπε ο Γ.  "Πολλά μπορεί να βρει κανείς διαβάζοντας. Πάρε για παράδειγμα τον εαυτό σου: Θα μπορούσες ήδη να γνωρίζεις πολλά αν ήξερες "πώς να διαβάζεις". Θέλω να πω αν "καταλάβαινες" όλα όσα έχεις διαβάσει στη ζωή σου, θα ήξερες ήδη τι ψάχνεις τώρα.".. "Αλλά δεν καταλαβαίνεις ούτε αυτά που διαβάζεις ούτε αυτά που γράφεις. Δεν καταλαβαίνεις καλά καλά τι σημαίνει η λέξη καταλαβαίνω. Η κατανόηση όμως αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο και το διάβασμα μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο μόνο αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Αλλά φυσικά κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σου δώσει πραγματική προετοιμασία.".."Αυτό που ο άνθρωπος γνωρίζει ΚΑΛΑ" (τόνισε τη λέξη καλά) "αυτό είναι η προετοιμασία του. Αν κάποιος ξέρει να φτιάχνει καλά τον καφέ ή να φτιάχνει μπότες καλά, τότε είναι ήδη δυνατόν να του μιλήσει κανείς. Το κακό είναι πως κανείς δεν ξέρει καλά τίποτα. Όλα τα ξέρουμε επιπόλαια, επιφανειακά."

Πήτερ Ουσπένσκυ "Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού" (διάλογος με τον Γκουρτζίεφ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...