Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Ηλιακος και Σεληνιακος Ανθρωπος

 Ο ηλιακός άνθρωπος πιστεύει στην ικανότητα του να (συν)διαμορφώσει το μέλλον. Ο σεληνιακός πιστεύει περισσότερο μόνο στην ικανότητα του να προσαρμόζεται στις συνθήκες που βάζουν οι άλλοι

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Η καλύτερη προετοιμασία για την πνευματική πρόοδο

Η καλύτερη προετοιμασία για την πνευματική πρόοδο

"Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η καλύτερη προετοιμασία για τη μελέτη της μεθόδου σου; Είναι π χ. χρήσιμο να μελετήσει κανείς την απόκρυφη ή μυστική φιλολογία;"

"Ναι" είπε ο Γ.  "Πολλά μπορεί να βρει κανείς διαβάζοντας. Πάρε για παράδειγμα τον εαυτό σου: Θα μπορούσες ήδη να γνωρίζεις πολλά αν ήξερες "πώς να διαβάζεις". Θέλω να πω αν "καταλάβαινες" όλα όσα έχεις διαβάσει στη ζωή σου, θα ήξερες ήδη τι ψάχνεις τώρα.".. "Αλλά δεν καταλαβαίνεις ούτε αυτά που διαβάζεις ούτε αυτά που γράφεις. Δεν καταλαβαίνεις καλά καλά τι σημαίνει η λέξη καταλαβαίνω. Η κατανόηση όμως αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο και το διάβασμα μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο μόνο αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Αλλά φυσικά κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σου δώσει πραγματική προετοιμασία.".."Αυτό που ο άνθρωπος γνωρίζει ΚΑΛΑ" (τόνισε τη λέξη καλά) "αυτό είναι η προετοιμασία του. Αν κάποιος ξέρει να φτιάχνει καλά τον καφέ ή να φτιάχνει μπότες καλά, τότε είναι ήδη δυνατόν να του μιλήσει κανείς. Το κακό είναι πως κανείς δεν ξέρει καλά τίποτα. Όλα τα ξέρουμε επιπόλαια, επιφανειακά."

Πήτερ Ουσπένσκυ "Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού" (διάλογος με τον Γκουρτζίεφ)

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

O κοσμικός Αδάμ και οι Μεγάλες Ψυχές - Αστέρες

Λέγεται ότι κάποτε ο κοσμικός Αδάμ απέτυχε να συνενώσει τον κόσμο. Τότε τα κομμάτια του έγιναν αστέρες και καθένας θυσίασε μέρος του εαυτού του καίγοντας το στην Κοσμική Φωτιά της ηλιακής καρδιάς του για να καμπυλώσει το Σύμπαν και να συγκρατήσει την κατάπτωση του σε εκείνο το κομμάτι του κόσμου που μπορούσε να απλώσει τα κοσμικά χέρια του. Έτσι όλα τα αστέρια (στο σύμπαν αλλά και στη ζωή) παλεύουν να κάνουν αυτό που απέτυχε ο πατέρας τους και καθυστερούν όσο μπορούν την κατάρρευση του κόσμου. Μέχρι κάποιος ισχυρότερος από αυτούς να δει την προσπάθεια τους, να τους λυπηθεί και να τους βοηθήσει.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ο άνθρωπος μολύνει κι άλλα πράγματα εκτός από το φυσικό κόσμο

Πολύ πριν οι άνθρωποι μολύνουν το φυσικό πεδίο του πλανήτη είχαν μολύνει ήδη μια άλλη ατμόσφαιρα. Εκεί απέβαλλαν όλα τα απόβλητα των σκέψεων τους, όλη τη θολούρα της ατμόσφαιρας που δεν αναπνέεται και το δηλητήριο της ζωής. Σιγά σιγά η ατμόσφαιρα τους σκοτείνιασε. Οι ακτίνες του εκεί Ήλιου σταμάτησαν να διαπερνούν τα σύννεφα κι ο κόσμος κρύφτηκε απ' τα μάτια των ανωτέρων όντων που δεν ήθελαν να μπερδεύονται στις λάσπες αυτού του πεδίου. Σαν τα βρώμικα νερά της θάλασσας άλλες ζωές βρήκαν τρόπο να ζουν σ αυτή την ατμόσφαιρα ενώ οι άνθρωποι ξέχασαν ότι υπάρχει κάτι ανώτερο και θεώρησαν επίτευγμα το να διαχειρίζονται έξυπνα τα απόβλητα τους. Μετά από αιώνες κανείς δε θυμόταν πως δημιουργήθηκε αυτό το μολυσμένο θερμοκήπιο. Το αποκαλούσαν μάλιστα μ ένα νέο όνομα. Το λέγαν αστρικό πεδίο.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ο Σκοτεινός Ήρωας διακρίνεται εύκολα από 2-3 σημεία...

Ο Σκοτεινός Ήρωας διακρίνεται εύκολα από 2-3 σημεία... Συνήθως δεν πιστεύει στη Συλλογικότητα, όμως έχει πάντα δίπλα του ένα Βοηθό, τον οποίο συνήθως πιέζει ασφυκτικά σε Πειθαρχία. Και τον οποίο συνήθως χρησιμοποιεί και ως Ασπίδα απέναντι στους αντιπάλους. Τον οποίο όμως παράλληλα είναι έτοιμος οποιαδήποτε στιγμή να αναλώσει, για να τον αντικαταστήσει από άλλον καλύτερο. Όταν διακρίνετε τέτοιες μορφές, να προσέχετε τις πράξεις τους κι όχι τα λόγια τους. Η Σκοτεινή Πλευρά χειρίζεται το Νοητικό με τέλειο τρόπο και μπορεί εύκολα να ξεγελάσει. Οι Πράξεις μόνο θα αναδείξουν το Χρώμα της, όχι τα Λόγια της.

Ο δρόμος των Λευκών Ηρώων να ξέρετε ότι είναι πάντα δύσκολος

Ο δρόμος των Λευκών Ηρώων να ξέρετε ότι είναι πάντα δύσκολος. Δεν έλεγε τυχαία ο μύθος στον Ηρακλή ότι είναι δρόμος στενός και ανηφορικός. Ο Λευκός Αντιπρόσωπος δεν πιέζει, ούτε εκβιάζει, ούτε επιβάλλει τη θέληση του σε κανέναν. Δουλεύει ομαδικά, επιδιώκει τη συναίνεση και την ομοφωνία και πρέπει να έχει γερό στομάχι και μεγάλη υπομονή να περιμένει, να περιμένει και να περιμένει μέχρι να γίνει σε όλους συνείδηση αυτό που ο ίδιος θεωρεί αυτονόητο. Η προσπάθεια να εκβιάσουμε ένα αποτέλεσμα, να πιέσουμε για την ολοκλήρωση του, να παρέμβουμε στις αποφάσεις άλλων χωρίς την άδεια τους και να θεωρήσουμε δεδομένη τη στάση τους είναι όλα στοιχεία που μας παρασύρουν στη Σκοτεινή Πλευρά. Γι' αυτό όσοι έχετε διαλέξει το Λευκό Δρόμο, μην παραπονιέστε. Αν ήταν εύκολος, θα τον διάλεγαν όλοι. Αναρωτηθείτε, αν εσείς έχετε τη δύναμη να τον αντέξετε κι όχι, αν οι άλλοι είναι κατάλληλοι να σας βοηθήσουν.

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...