Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Η αληθεια κατα τον William James

Η αλήθεια κατά τον William James έχει νόημα μόνο όταν έχει εφαρμογή στη ζωή μας. Αν ένας ισχυρισμός βελτιώνει τη ζωή μας και την αλλάζει θετικά, αξίζει να τον κατατάξουμε στις αλήθειες. Έτσι, αν κάτι δουλεύει στην πράξη δεν έχουν νόημα οι σχολαστικισμοι και οι ερωτήσεις του τύπου ”πού το βασίζεις¨. Οι σχολαστικισμοι αυτοί είναι προϊόν της εποχής των Ιχθύων. Στην εποχή του Υδροχόου η γνώση ειναι εφαρμοστικη. Αν κάτι εφαρμόζεται και δίνει αποτέλεσμα, δε χρειάζονται περίπλοκες επεξηγήσεις.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η μοίρα του ζηλωτή είναι να απαντάει γύρω του "δασκάλους".

Η μοίρα του ζηλωτή είναι να απαντάει γύρω του "δασκάλους". Και να καταλαβαίνει στο τέλος ότι πρέπει να εμπιστεύεται μόνο το δικό του "δαιμόνιο".

Η θετική πρόθεση κινεί βουνά. Αυτό όμως μόνο ΑΦΟΥ δούμε κατάματα την πραγματικότητα

Προσθήκη λεζάντας
Η θετική πρόθεση κινεί βουνά. Αυτό όμως μόνο ΑΦΟΥ δούμε κατάματα και παραδεχτούμε την πραγματικότητα. Μόνο τότε λειτουργεί ως δύναμη αλλαγής. Αλλιώς λειτουργεί μόνο ως άρνηση της πραγματικότητας, διαφυγή και πλάνη.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Το καλό βρίσκεται πάντοτε στο Κέντρο

Πολύ καιρό πριν ο Αριστοτέλης μας έδειξε γιατί το Καλό δεν είναι το αντίθετο του Κακού, αλλά η Ισορροπία μεταξύ δύο άκρων.
Η ιδέα ότι το θάρρος είναι το αντίθετο της δειλίας είναι λάθος. Γιατί υπάρχει και το να είναι κανείς ριψοκίνδυνος. Μεταξύ του υπερβολικού θάρρους (θράσος) και του πολύ λίγο θάρρους (δειλία) υπάρχει ο χρυσός κανόνας του μέτρου, το κουράγιο. Μεταξύ της απληστίας και της ασωτίας υπάρχει η σωστή σχέση με το χρήμα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όλες τις αρετές. Το Καλό πάντα βρίσκεται μεταξύ του πάρα πολύ και του πολύ λίγο. Είναι η σωστή ποσότητα που αποφασίζει, εάν μια ουσία είναι δηλητήριο ή ίαμα.

Σε ελεύθερη μετάφραση από το https://www.fondsgoetheanum.ch/

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η ζωή είναι γεμάτη από τολμήματα που αναβάλλαμε

Η ζωή είναι γεμάτη από τολμήματα που αναβάλλαμε, επειδή μας πείσανε ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή κι όταν πήραμε το Οκ να προχωρήσουμε, η στιγμή πλέον είχε περάσει...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ψάχνοντας για μια πιο προσωπική σχέση με το λεγόμενο Δέντρο της Ζωής

Ψάχνοντας για μια πιο προσωπική σχέση με το λεγόμενο Δέντρο της Ζωής συχνά πηγαίνει ξανά και ξανά το μυαλό μου στη μητριαρχική και την πατριαρχική θεώρηση του κόσμου. Ένα Δέντρο από την πλευρά της Νετζάχ θα μπορούσε π.χ. δηλώνει τη θέαση μιας κέλτισας μάγισσας με τον θηλυπρεπή συνήθως βοηθό της στο Χοντ, τον άντρα αντικείμενο του πόθου στο Γεσόντ, το Δάσκαλο ΔρυΙδη στο Χέσεντ και το Βασιλιά Αρθούρο της στο Τίφαρετ. Από τη σκοπιά του Χοντ πάλι ο κόσμος γυρίζει γύρω από έναν apprentice, ένα μαθητή που εκτελεί χρέη γραμματέα η υπασπιστή στο Βασιλιά του, το (Μάγο συχνά μαύρης απόκλισης) Στρατηγό του, την ανυπότακτη και απολίτιστη παγανιστική Λίλιθ και τη νοικοκυραία φύση της μέσου τύπου ανθρώπου Σελήνης. Η θέαση του Δέντρου αφορά θέσεις και σημεία εξέλιξης κι όπως καταλήγω πλέον όλο και πιο συχνά τελευταία να συμπεραίνω ο Εσωτερισμός αφορά θέσεις κι όχι ίδιες ενέργειες.

Η συνείδηση μας είναι σαν μία σειρά από ρώσικες κούκλες.

Η συνείδηση μας είναι σαν μία σειρά από ρώσικες κούκλες. Καθώς κάνουμε κάθε άλμα στη συνείδηση, συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, από ότι νομίζαμε ως τώρα.

Richard Rudd, Gene Keys (London: Wakins Media Limited, 2015), 140.

Σε ελεύθερη μετάφραση από το http://esotericquarterly.com/

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Από τέσσερα βασικά πεδία μας λέει η Ντιόν Φόρτσιουν ότι αποτελείται ο άνθρωπος

Από τέσσερα βασικά πεδία μας λέει η Ντιόν Φόρτσιουν ότι αποτελείται ο άνθρωπος. Τα δύο ενέχουν θέση δύναμης (δηλαδή επηρεάζουν τα άλλα) και τα δύο ενέχουν θέση μορφής.

Πνεύμα (πεδίο δύναμης)
Νους (πεδίο μορφής)
Συναίσθημα (πεδίο δύναμης)
Ύλη (πεδίο μορφής)

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Από μια άποψη ευτυχές ότι η αστρολογία δεν έχει πολύ υπόληψη στην κοινωνία.

Από μια άποψη ευτυχές ότι η αστρολογία δεν έχει πολύ υπόληψη στην κοινωνία. Αν μια μέρα αποκτούσε, μια σειρά απαίδευτων ανθρώπων θα γινόταν ξαφνικά περισπούδαστοι και θα αποκτούσαν κύρος και θέσεις εκμεταλλευόμενοι την ισχύ τους.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Η ελευθερη βούληση δεν είναι παρά ένα αίσθημα νοηματοδοτησης

Η αίσθηση της ελεύθερης βούλησης δεν είναι παρά ένα αίσθημα νοηματοδότησης σε μία σειρά από πεπερασμένες δυνατές επιλογές. Ο λόγος που χρειάζεται είναι, ώστε το ον άνθρωπος να αισθάνεται αυτοκαθοριζόμενο και να μη χάνει την πίστη του στην αξία της προόδου και της προσπάθειας

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...