Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Οι δυσκολίες στην επικοινωνία προκύπτουν συνήθως από έλλειψη ενσυναίσθησης

Οι δυσκολίες στην επικοινωνία προκύπτουν συνήθως από έλλειψη ενσυναίσθησης. Όταν νομίζεις ότι επειδή εσύ είσαι χαρούμενος με μια κατάσταση πρέπει ντε και καλά να είναι κι οι άλλοι πάσχεις από κάποιου είδους συναισθηματικό αυτισμό. Οπότε η επικοινωνία δεν είναι δυνατή πλέον παρά μόνο με όσους κινούνται στο ρυθμό σου.


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η Μαγεία χτες και σήμερα...

 H διαφορά της παλιάς κλασσικής Μαγείας από τη σημερινή κατάσταση είναι ότι ο παλιός Μάγος έβλεπε τον εαυτό του αποκομμένο από τα αντικείμενα ελέγχου του, τις ενέργειες, τα σύμβολα, τα φυλαχτά. Και τα έβλεπε ως μέσα επιβολής της (καλοπροαίρετης ή μη) θέλησης του. Σήμερα ο Μάγος δεν επιβάλλει θέληση πλέον. Σήμερα επικαλείται, ασκεί παράκληση. Σήμερα αναγνωρίζει ότι είναι ο ίδιος μέσον κι όχι ελεγκτής και ζητάει από τις ενέργειες όχι να τον υπακούσουν, αλλά να περάσουν από μέσα του. Αυτή είναι η μεγάλη μεταβολή νοοτροπίας που έγινε στη λογική της Μαγείας, νοοτροπία, που - για να λέμε και του στραβού το δίκιο - μας την έφερε η Άπω Ανατολή.

Μία κοσμολογική υπόθεση...

Μία κοσμολογική υπόθεση...

Λέγεται ότι το Σύμπαν μας δεν είναι παρά μία τρισδιάστατη φούσκα που αρνείται να ανέλθει σε ανώτερες διαστάσεις καθώς το Σύμπαν μας εξελίσσεται. Σαν το σβώλο της ζάχαρης, που ενώ η υπόλοιπη ζάχαρη έχει ανακατευτεί με το νερό και έχει γίνει ένα με τη λεπτότερη υφή του, αυτή επιμένει να κάθεται στον πάτο του ποτηριού πεισματικά και να είναι ακίνητη. Όσο περνάει ο χρόνος όμως... η ίδια η μπάλα αδυνατεί να μείνει σταθερή και όπως οι φούσκες σκάει σε κομμάτια. Έτσι από ένα τρισδιάστατο Σύμπαν γεννιούνται άλλα, όπως μας λένε κι οι Φυσικοί μέσα από τις Μαύρες Τρύπες. Βλέπετε οι τρισδιάστατες οντότητες, όντας χωριστικές, αδυνατούν να μείνουν κοντά κοντά η μία με την άλλη και θέλουν καθεμιά το δικό της χώρο. Έτσι λέμε ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, καθώς καθένας από μας ψάχνει το χώρο του, καθώς καθένας από μας τραβάει υποσυνείδητα κι άλλη ύλη, κι άλλη από το χώρο της κβαντικής υπόθεσης και την βάζει μέσα στη φούσκα της ζάχαρης. Κι όπως η ζάχαρη ξέρουμε θρέφει τον καρκίνο, θρέφει και τους τρισδιάστατους ιστούς του Σύμπαντος.Δείτε περισσότερα


 

Η Αλήθεια κατά τον William James...

Η αλήθεια κατά τον William James έχει νόημα μόνο όταν έχει εφαρμογή στη ζωή μας. Αν ένας ισχυρισμός βελτιώνει τη ζωή μας και την αλλάζει θετικά, αξίζει να τον κατατάξουμε στις αλήθειες. Έτσι, αν κάτι δουλεύει στην πράξη (π.χ. στην περίπτωση μας η Αστρολογία) δεν έχουν νόημα οι σχολαστικισμοί και οι ερωτήσεις του τύπου ”που το βασίζεις¨. Οι σχολαστικισμοί αυτοί είναι προϊόν της εποχής των Ιχθύων. Στην εποχή του Υδροχόου η γνώση είναι εφαρμοστική. Αν κάτι εφαρμόζεται και δίνει αποτέλεσμα, δε χρειάζονται περίπλοκες επεξηγήσεις. 

Agni Yoga, Κρόνος και Ουρανός...

Στα διδάγματα της Agni Yoga ο άνθρωπος καλείται να διαλέγει συνεχώς μεταξύ Κρόνου και Ουρανού. Μεταξύ στασιμότητας και προόδου. Κατεστημένου και ανατροπής. Λεπτομέρειας και έμπνευσης. Συστήματος και Ατομικότητας. Σε κάποιους οι δύο επιλογές μπορεί να τους θυμίζουν δυο συγκεκριμένες Στήλες. Σε άλλους δυο Αστρολογικές Εποχές. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα δίλημμα που το έχουμε όλοι, ακόμη κι αν δεν μπαίνουμε στη λογική να το συμβολίσουμε με πλανήτες. 

Η Προσοχή και ο Ωροσκόπος...

Έχω πει σε πολλά σεμινάρια ότι ο ωροσκόπος είναι η Προσοχή. Δεν είναι η μάσκα όπως λέγεται συνήθως. Η Προσοχή έχει όμως δύο όψεις. Όταν στρέφεται προς τα έξω, γίνεται Ταύτιση κι εκεί παίζεις όντως ένα ρόλο. Όταν στρέφεται προς τα μέσα, γίνεται αυτοπαρατήρηση και τότε σε οδηγεί στο δρόμο της ένωσης με την Ψυχή σου, τον Κόσμο και το Σύμπαν. Αυτή είναι η χρησιμότητα του...

Ο ρόλος της εξειδίκευσης και η ατομικότητα

Η ατομικότητα δε δόθηκε για να μας ξεχωρίσει. Αλλά για να επιτρέψει να αναπτύξει καθένας κάτι καλύτερα από τους άλλους και να έχει στο τέλος το σύνολο πιο αναπτυγμένα μέρη / εργαλεία να του προσφέρουν. Αυτός είναι ο ρόλος της εξειδίκευσης, όχι η διαίρεση. Μη ρωτάς λοιπόν τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι για σένα. Αλλά τι είσαι εσύ καλύτερος από τους άλλους για να προσφέρεις.

Η ατομικότητα δε δόθηκε για να μας ξεχωρίσει

 Η ατομικότητα δε δόθηκε για να μας ξεχωρίσει. Αλλά για να επιτρέψει να αναπτύξει καθένας κάτι καλύτερα από τους άλλους και να έχει στο τέλος το σύνολο πιο αναπτυγμένα μέρη / εργαλεία να του προσφέρουν. Αυτός είναι ο ρόλος της εξειδίκευσης, όχι η διαίρεση. Μη ρωτάς λοιπόν τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι για σένα. Αλλά τι είσαι εσύ καλύτερος από τους άλλους για να προσφέρεις.

Οι Ψυχές και το Πλάνο της ζωής μας...

 Είναι πλάνη να πιστεύεις ότι εκεί ψηλά που αποφασίζεται το πλάνο ζωής σου, είσαι υπεύθυνος εσύ. Το "εσύ" δεν υπάρχει στα υψηλά αυτά πεδία. Υπάρχει το "εμείς". Υπάρχει - φαντάσου το έτσι - η παρέα των παλιόφιλων που αποφασίζουν μαζί στο σχολείο ότι όταν θα μεγαλώσουν ο Γιώργος θα γίνει δάσκαλος κι ο Νίκος στρατιώτης. Για να ολοκληρώσουν μαζί ένα σχέδιο που έχουν να "αποδείξουν" κάτι στο χωριό ή στον εαυτό τους. Η απόφαση για το τι θα γίνουμε αποφασίζεται από κάποιο "εμείς". Όποιος ψάχνει ατομική ευθύνη πέρα από το όριο των 3 κόσμων, παρασύρεται και παρασύρει...

To Μεσουράνημα σας να το εκτιμάτε

To Μεσουράνημα σας να το εκτιμάτε. Οι θετικές όψεις προς αυτό από διέλευση, τακτοποιούν τη ζωή σας, βάζουν σε σειρά τα τετριμμένα, για να μπορέσει η ψυχή σας να ασχοληθεί απερίσπαστη και με τα ανώτερα.

Ο Ζηλωτής και η Σχέση του με την Ομάδα...

Υπάρχει μια διαφορά στο να συμμετέχει κανείς σε μια ομάδα και στο να δρα σαν ομάδα. Η συμμετοχή στην ομάδα λειτουργεί χωριστικά στο μυαλό του Ζηλωτή. Αναρωτιέται εκείνος τι μπορώ να προσφέρω ΕΓΩ στην ομάδα ή τι μπορεί να προσφέρει η ομάδα σε μένα. Αντίθετα όταν ένας όμιλος δρα σαν ομάδα, τότε κανείς δεν αναρωτιέται για την προσωπική του σχέση με τον όμιλο. Όλοι σκέφτονται τι μπορεί να προσφέρει η Ομάδα στον Κόσμο ή πως αντιμετωπίζει ο Κόσμος την Ομάδα. Αποδέχονται δηλαδή τα μέλη την κοινή τους μοίρα, χωρίς να ενδιαφέρονται να διαφοροποιηθούν ατομικά. Δρουν και σκέφτονται σαν Ένας.

Ποιος είναι πραγματικά ενήλικος άνθρωπος;

 Ποιος είναι πραγματικά ενήλικος άνθρωπος;

Ενήλικος άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να σταθεί στα πόδια του χωρίς να έχει ανάγκη την υποστήριξη των άλλων, χωρίς και να την απορρίπτει όμως. Που δέχεται ότι όλα είναι ένα παιχνίδι χωρίς βεβαιότητες, όπου καλοδεχούμενες είναι οι επιτυχίες, αλλά χρήσιμες και οι αποτυχίες. Που προσπαθεί να βρει ουσία και νόημα στην καθημερινότητα πέρα από όσα μετρούνται σε μονάδες μέτρησης και ψάχνει και για ένα υπαρξιακό νόημα στη ζωή. Παύει όμως να συμπεριφέρεται ως ενήλικος, αν αντί του "ψάχνει" θεωρήσει ότι "βρήκε", αν εμφανιστεί σίγουρος για τις αλήθειες του, αν απορρίψει όλες τις άλλες. Αν ζητά απαραίτητα την υποστήριξη των άλλων ή, αν αντιθέτως έχει την εμμονή να τα κάνει όλα μόνος του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για τη μορφή του ενήλικου, αλλά για τις μορφές του παιδιού ή του γονέα.

Ποια είναι η πραγματική φύση της Πρόθεσης;

Ας κατανοήσουμε ότι η Πρόθεση είναι υλικό. Το αυξάνεις, το πληθύνεις, το μειώνεις, το χάνεις, σου πέφτει κάτω στο πάτωμα, όταν αποσπάται η προσοχή σου, το χαρίζεις, το δανείζεις, το μοιράζεσαι, το χαίρεσαι. Αντιμετωπίστε την Πρόθεση ως κάτι που γεννιέται. Θελήστε να το γεννήσετε, να το μοιράσετε, να το χαρίσετε. Και γελάστε με την καρδιά σας όταν σας το χαρίζουν.

Ένας άνθρωπος με ισχυρό ερωτικό ταπεραμέντο είναι δύσκολο να ακολουθήσει το δρόμο της (συμβατικής) καλοσύνης

Ένας άνθρωπος με ισχυρό ερωτικό ταπεραμέντο είναι δύσκολο να ακολουθήσει το δρόμο της (συμβατικής) καλοσύνης. Πάρε έναν άνθρωπο που βράζει από πόθο, βάλτου τριγύρω σπίτι, οικογένεια, δουλειά που να του λένε πως να είναι καθώς πρέπει κι έχεις εξασφαλίσει ένα εκκολαπτόμενο δολοφόνο. Η - το χειρότερο - ένα υποψήφιο αυτόχειρα.


Ο πραγματικός δαίμων - να θυμόμαστε - έρχεται με την μορφή του ωραίου

Ο πραγματικός δαίμων - να θυμόμαστε - έρχεται με την μορφή του ωραίου. Άλλωστε ανέκαθεν η σκοτεινή πλευρά δίνει σημασία στη μορφή. Μόνο, αν γνωρίσει κανείς κάποιον από κοντά, του δίνεται η ευκαιρία να δει το ωραίο περιτύλιγμα σταδιακά να μεταμορφώνεται και να φαίνεται η ασχήμια του βάθους. Στην αρχή όμως, η πρώτη εντύπωση, είναι τόσο ωραία και τόσο ελκυστική. Μια ηδονή σκέτη.


Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να επιδιώκεις την Γνώση και στο να επιδιώκεις την Αγάπη.

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να επιδιώκεις την Γνώση και στο να επιδιώκεις την Αγάπη. Η Γνώση μόνη της οδηγεί αργά η γρήγορα σε φιλοδοξία κι έτσι τοποθετείται - χωρίς καλά καλά κι εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε πως - απέναντι στην αγάπη. Φαντάζει περίεργο, αλλά σκεφτείτε το πρακτικά: Αν ήσασταν εσείς στο παρά ένα να ανακαλύψετε το μυστικό της ατομικής ενέργειας, τι θα διαλέγατε; Να κάνετε την ανακάλυψη εν ονόματι της γνώσης; Ή να παραιτηθείτε της φιλοδοξίας σας για να προφυλάξετε τον κόσμο; Η δεξιά ατραπός δεν επιδιώκει τη γνώση για τη γνώση. Επιδιώκει την αγάπη. Κι η γνώση - κατά πως λέγεται - όταν είναι η ώρα, "δίνεται". Δωρίζεται δηλαδή από κει που πρέπει, όταν υπάρχει ανάγκη να γίνει έργο αγάπης στον κόσμο. Κι ο μαθητής της δεξιάς ατραπού ξέρει, πως όταν έρθει η ώρα, όταν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη, με κάποιο μαγικό τρόπο θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Γιατί υπάρχουν πάντα "κάποιοι" που τον προσέχουν κι όταν χρειάζεται βοήθεια να παράγουν έργο, θα τη δώσουν. Αρκεί να ξέρει να τη ζητήσει.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Το δίκιο και το ποιος φταίει είναι από τις χειρότερες πλάνες για την αναζήτηση της αλήθειας

Από τις πιο δύσκολες πλάνες να εξηγηθεί και να βιωθεί είναι η νοητική πλάνη. Στη σειρά των πέπλων που πέφτουν άλλωστε είναι τελευταία μετά την αντίληψη της ύλης και των συναισθημάτων. Η νοητική πλάνη που σχετίζεται συχνά με αυτό που ονομάζουμε Φύλακα στο Κατώφλι είναι αυτή που αστρολογικά σχετίζεται με τον Κρόνο. Οι περισσότεροι λένε ότι η πλάνη σχετίζεται με τη Maya, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουν τι ακριβώς λένε. Ερμηνεύουν τη Maya μάλλον σεληνιακά σαν κάτι θολό που ξεγελάει. Αυτή είναι η μία ερμηνεία της Maya όμως. Η άλλη είναι η όψη του Κρόνου. Αυτή που στην πράξη τη βλέπουμε σε όσους έχουν την υπερβολική σιγουριά ότι έχουν δίκιο.

Το δίκιο και το ποιος φταίει είναι από τις χειρότερες πλάνες για την αναζήτηση της αλήθειας. Το βλέπουμε συχνά σε χωρισμούς ζευγαριών. Ψάχνοντας να βρουν και οι δύο ποιος φταίει καταστρέφεται η σχέση. Το βλέπουμε στις διακρατικές σχέσεις, όταν η Γερμανία προσπαθώντας να τους κάνει όλους να κάνουν "το σωστό" καταστρέφει τον κόσμο. Στο management υπάρχει μία έκφραση " ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο " που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη σχέση.
Η αυτοπαγίδευση στο δίκιο, η αίσθηση ότι "έχω δίκιο και πρέπει να μου το αναγνωρίσουν" είναι από τις πιο δύσκολες πλάνες και είναι ιδιαίτερα έντονη σε όσους επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Κρόνο. Αυτοί, πάντα υπεύθυνοι στη ζωή τους και αποτελεσματικοί, πέφτουν οι ίδιοι στην παγίδα της "δικαιοσύνης" και συχνά χάνουν το δάσος μπροστά από το δέντρο. Είναι από τις χειρότερες πλάνες και τις πιο δύσκολες το να καταλάβεις ότι δεν έχει σημασία ποιος φταίει. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο. Σημασία έχει ότι η ζωη προχωράει. Και τίποτα άλλο...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ποιος ο ακριβής ορισμός για την ψυχή;

Δε χρειάζεται να δώσουμε έναν ακριβή ορισμό για την ψυχή. Αρκεί να τη σκεφτόμαστε πάντα ως αυτό που ολοκληρώνει και ενοποιεί.

Πώς γίνεται; (η απάντηση στην Εσωτερική Ψυχολογία)

Αναρωτιούνται πολλοί πώς γίνεται ο Ωροσκόπος να είναι και σώμα και ψυχή ή η Σελήνη και συναίσθημα και προσωπικότητα. Η απάντηση στη σελίδα 10, Εσωτερική Ψυχολογία, Αλίκη Μπέιλη

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Υπάρχει ένα άθλημα υψηλό στη ζωή. Η ευχέρεια που έχει δοθεί ...

Υπάρχει ένα άθλημα υψηλό στη ζωή. Η ευχέρεια που έχει δοθεί στον άνθρωπο να αναζητεί μέσα του το Θεό, με μια κλίμακα του Ιακώβ στημένη από αυτόν τον ίδιο.

Άγγελος Τερζάκης

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η εξέλιξη σε κάτι ανώτερο είναι συχνά εωσφορική επιθυμία της προσωπικότητας

Η εξέλιξη σε κάτι ανώτερο είναι συχνά εωσφορική επιθυμία της προσωπικότητας. Βιασμός να γίνεις κάτι που δεν είσαι έτοιμος. Η ψυχή έχει ένα μόνο στόχο. Τη Χαρά!

Πολλές φορές όταν η σεξουαλική μας ενέργεια δεν ικανοποιείται ψάχνουμε οπωσδήποτε έναν εχθρό.

Πολλές φορές όταν η σεξουαλική μας ενέργεια δεν ικανοποιείται ψάχνουμε οπωσδήποτε έναν εχθρό. Γιατί ένας εχθρός μπορεί κάλλιστα να δώσει την ίδια ικανοποίηση με έναν έξαλλο εραστή. Την ικανοποίηση της χωρίς ηθικούς φραγμούς κατάκτησης.

Ένας άνθρωπος με ισχυρό ερωτικό ταμπεραμέντο είναι δύσκολο να ακολουθήσει το δρόμο της (συμβατικής) καλοσύνης

Ένας άνθρωπος με ισχυρό ερωτικό ταμπεραμέντο είναι δύσκολο να ακολουθήσει το δρόμο της (συμβατικής) καλοσύνης. Πάρε έναν άνθρωπο που βράζει από πόθο, βάλτου τριγύρω σπίτι, οικογένεια, δουλειά που να του λένε πως να είναι καθώς πρέπει κι έχεις εξασφαλίσει ένα εκκολαπτόμενο δολοφόνο. Ή - το χειρότερο - ένα υποψήφιο αυτόχειρα.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Humility is an adjusted sense of right proportion

 Humility is an adjusted sense of right proportion

Alice Bailey

Human individual is an i-so(u)l-ated point of existense.

 Human individual is an i-so(u)l-ated point of existense.

Alice Bailey

Individual is a being who is conscious of all other beings that live in the contents of its consciousness.

Individual is a being who is conscious of all other beings that live in the contents of its consciousness.

Alice Bailey

Το ότι παλεύουμε για το Φως, δε σημαίνει ότι δε σκοντάφτουμε στο σκοτάδι

Το ότι παλεύουμε για το Φως, δε σημαίνει ότι δε σκοντάφτουμε στο σκοτάδι. Κανείς από μας δεν είναι χωρίς αδυναμίες. Ούτε κι ο καλύτερος δάσκαλος.


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

H λέξη της μέρας είναι η Ραθυμία

H λέξη της μέρας είναι η Ραθυμία... Είναι το σημείο εκείνο που η Ενέργεια δεν επιθυμεί πλέον να εκδηλωθεί, αλλά να μείνει στην εσωστρέφεια. Είναι το σημείο που το Εγώ (ακόμη κι αυτό) έχει πειστεί για το αναποτελεσματικό της εκδήλωσης και αναμένει καλύτερες μέρες και ώρες. Είναι μέρα που βρίσκουν ευκαιρία και επικρατούν τα Ένστικτα. Μέρα που προχωρά στον αυτόματο πιλότο με βάση απλά την ικανοποίηση επιθυμιών. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αφήσετε το "ζωάκι" μέσα σας να εκτονωθεί. Απλά προσέξτε το όπως προσέχουμε τα παιδιά στην παιδική χαρά, μην κάνει κάτι ακραίο.

Η σημερινή σκέψη έχει να κάνει με το δήθεν

Η σημερινή σκέψη έχει να κάνει με το δήθεν. Περίσσεψαν τον τελευταίο καιρό με ό,τι κι αν σημαίνει. Οι δήθεν φίλοι, η δήθεν ωραία έξωθεν εικόνα, το δήθεν χειροκρότημα. Σωρεία από δήθεν που αναμένουν εναγωνίως την ώρα που οι συγκυρίες θα αδειοδοτήσουν ένα μεγαλοπρεπές αϊ σιχτίρ.

Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση.

  Είναι άλλο πράγμα ο φιλοσοφικός στοχασμός και άλλο η ιδεολογική πεποίθηση. Όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο είναι σαν αυτ...